Frosch zet zich in voor herbebossing: 100.000 bomen aangeplant om het klimaat te beschermen

Frosch zet zich in voor herbebossing: 100.000 bomen aangeplant om het klimaat te beschermen

Reinhard Schneider, CEO van Werner & Mertz (het moederbedrijf van Frosch) en winnaar van de Duitse milieuprijs, schenkt € 250.000 aan BOS Deutschland eV om het tropisch regenwoud in Indonesië te herbebossen.

Reinhard Schneider, CEO van het Duitse bedrijf Werner & Mertz, won dit jaar de milieuprijs van de Deutsche Bundesstiftung Umwelt (DBU). Het gaat om een van de meest prestigieuze milieuprijzen in Europa. Hij besliste om het volledige prijzengeld (250.000 euro) af te staan aan zijn partner BOS Deutschland eV, die de herbebossing van Indonesische regenwouden steunt. Het bedrijf helpt zo om 100.000 inheemse bomen opnieuw in het Indonesische Mawas-natuurgebied te introduceren.

"Het is essentieel voor mij dat het prijzengeld gebruikt wordt om bij te dragen aan activiteiten die de biodiversiteit echt steunen. Het belangrijkste wat je kunt doen om het klimaat te beschermen, is inheemse bomen aanplanten in het regenwoud. Want ze compenseren een enorme hoeveelheid CO2", zegt Schneider.

Het Mawas-veengebied moet worden gered

Het beschermde Mawas-natuurgebied is een van de grootste veengebieden in Indonesië. Het is bedekt met een 15 meter dikke veenlaag, waarin CO2 en andere broeikasgassen van de afgelopen 8000 jaar zijn opgeslagen. In het natuurgebied wonen ook 2600 wilde orang-oetangs en 48 andere soorten die met uitsterven zijn bedreigd, onder andere een kikker die nog maar net werd ontdekt. In de jaren 1990 werd dit kostbare gebied afgebrand. Vandaag wordt deze 70.000 hectare grote zone door branden bedreigd, die voortdurend broeikasgassen uitstoten.

Met de hulp van BOS stabiliseren we het beschadigde ecosysteem van Mawas opnieuw en voorkomen we nieuwe bosbranden. Het plan is om op het braakliggende terrein een type bos aan te planten, een bebost veengebied, dat het meest waardevol is voor het klimaat. Dit moet uitgroeien tot een natuurlijk leefgebied voor talrijke soorten die met uitsterven zijn bedreigd, zoals orang-oetangs, kikkers en verschillende plantensoorten. De schenking zal onder meer dienen om 80 hectare regenwoud te herstellen en om 100.000 bomen aan te planten.

"De CO2 die vrijkwam uit het braakliggende veengebied, vertegenwoordigde in 2015 de helft van alle CO2-uitstoot in Indonesië. Met de steun van Richard Schneider en de firma Werner & Mertz kunnen we een belangrijke bijdrage leveren aan de bescherming van het klimaat en van bedreigde diersoorten", verklaart Daniel Merdes, algemeen directeur van BOS Deutschland.

Werner & Mertz tekent voor een langdurige samenwerking met BOS Deutschland.

Dit herbebossingsproject is slechts het begin van een uitgebreide samenwerking tussen Werner & Mertz en BOS Deutschland. Naast de schenking van 250.000 euro sloot Schneider een samenwerkingsovereenkomst voor vijf jaar met de vereniging. Binnen deze samenwerking steunt Werner & Mertz de reddingscentra voor orang-oetangs die BOS in Borneo opzette. Het bedrijf draagt ook bij aan de herintroductie van geredde orang-oetangs en aan de opvolging van dieren die opnieuw in de beschermde regenwouden werden uitgezet.

Beide partners streven daarbij de volgende doelstellingen na: de bescherming van soorten op Borneo, het behoud en de uitbreiding van het leefgebied van orang-oetangs en de strijd tegen het gebruik van palmolie en oppervlakte-actieve stoffen. De teelt van bomen die palmolie produceren, eist immers een zware tol van de plaatselijke regenwouden en vernietigt waardevolle leefgebieden. Daarom doet Werner & Mertz voor zijn was- en reinigingsmiddelen al jarenlang een beroep op Europese gewassen zoals koolzaden en zonnebloemen in plaats van palmzaden of controversiële kokosolie. Het is slechts een van de vele aspecten van de integrale duurzame bedrijfsfilosofie waarvoor Schneider de Duitse milieuprijs ontving.

Contacteer ons
Karel Goethals Voice Agency
Karel Goethals Voice Agency
Over Frosch

Frosch, een merk van de Duitse producent Werner & Mertz, biedt een gamma alternatieve huishoudelijke producten aan die milieuvriendelijk en biologisch afbreekbaar zijn. De productie is 360° ecologisch en maakt uitsluitend gebruik van volledig hernieuwbare grondstoffen.

Frosch-producten zijn sterk biologisch afbreekbaar binnen 28 dagen (volgens de OESO-testmethoden). De verpakkingsmaterialen zijn bovendien 100% recycleerbaar en bestaan voornamelijk uit gerecycleerde materialen. 

De meeste Frosch-producten hebben het Ecolabel, het Europese kwaliteitslabel voor groene ondernemers. Met zijn merken Frosch en Rainett (in Frankrijk) is Werner & Mertz de Europese marktleider voor ecologische schoonmaak- en onderhoudsproducten. 

In 2012 lanceerde Frosch het 'Recyclate'-initiatief. Het doel: een gesloten circuit voor PET-verpakkingen creëren en zo de productie van nieuwe kunststoffen vermijden. Dankzij zijn innovatieve sorteertechnologie (high speed laserspectroscopie) maakt Recyclate het mogelijk om op basis van PMD-zakken hoogwaardige gerecycleerde materialen te bekomen. 

Sinds Frosch met het initiatief van start ging, heeft het al 430 miljoen 100% PET-flessen gerecycleerd. Een absoluut wereldrecord!