Persbericht: Frosch blijft innoveren met hergebruik van plastic en lanceert een nieuwe fles uit 100% gerecycleerd HDPE

Persbericht: Frosch blijft innoveren met hergebruik van plastic en lanceert een nieuwe fles uit 100% gerecycleerd HDPE

Frosch, specialist in milieuvriendelijke schoonmaak- en onderhoudsproducten, gaat verder op de ingeslagen weg van duurzaam innoveren. Al in  2012 begon het met R&D-initiatief Recyclate voor de lancering van 100% gerecycleerde en 100% recycleerbare PET-flessen en -flacons. Daar komen nu producten bij in HDPE, een stijvere variant van PET die ook gemaakt wordt van 100% gerecycleerd en 100% recycleerbaar plastic. Deze nieuwe stap past in een filosofie van cradle-to-cradle circulaire economie, waarin plastic een grondstof wordt in plaats van een vorm van afval.

Beelden van flessen, zakken en ander plastic afval dat in grote hoeveelheden in de oceanen drijft en aanspoelt op stranden duiken steeds vaker op in het nieuws. De cijfers achter die beelden zijn onrustwekkend: van de 300 miljoen ton plastic die jaarlijks geproduceerd wordt, komt 100 miljoen ton in de natuur terecht. Dat berekende het WWF in een studie. De organisatie schat dat als we zo doorgaan, we tegen 2030 nog 40% plastic meer zullen produceren.

Naast die zichtbare vervuiling zijn ook de microplastics – die vrijkomen wanneer grote stukken plastic en verpakking worden afgebroken – een ernstige bron van milieuvervuiling, die echter veel minder bekend is. Microplastics komen terecht in zeedieren (vissen, schaaldieren enz.) en belanden zo dus letterlijk terug op ons bord.

De levenscyclus van plastics moet fundamenteel herbekeken worden en is niet alleen een kwestie van milieubescherming maar heeft ook een impact op de volksgezondheid. Daar komt nog bij dat de wereldwijde context van afvalrecyclage sinds de zomer van 2017 drastisch veranderd is, omdat China sindsdien de import van plastic afval verbiedt. De westerse wereld moet zich daarom meer dan ooit vragen stellen bij de verwerking van plastic afval.

Het Recyclate Initiative van Frosch

Het merk Frosch ontstond in 1986 binnen de Duitse groep Werner & Mertz en is een producent van volledig biologische onderhoudsproducten. Om niet alleen de producten zelf maar ook de flessen waarin ze verkocht worden duurzamer te maken, lanceerde Frosch in 2012 het Recyclate Initiative. Bedoeling is dat PET-verpakkingen in een gesloten recyclagecircuit terechtkomen en dat PET-afval (doorzichtig plastic, de meest recycleerbare plasticsoort) uit de PMD-zak als volwaardige grondstof gebruikt kan worden.

Een volledig gamma van 100% gerecycleerde en 100% recycleerbare flessen

Dankzij een gloednieuwe sorteertechnologie – ultrasnelle laserspectroscopie – levert Recyclate hoogwaardig gerecycleerd materiaal op uit de opgehaalde PMD-zakken in Duitsland. Op die manier wordt de volledige levenscyclus van de flessen mee opgenomen in een evolutie naar een cradle-to-cradle circulaire economie, waarbij plastic geen afval meer is maar een kostbare grondstof.

Sinds 2015 gebruikt Frosch dus geen nieuwe ruwe grondstoffen of ongebruikte PET meer om flesjes te maken voor afwasmiddel, ruitenspray en wc-producten.

Na vier jaar ontwikkeling staat Frosch op het punt om twee nieuwe innovaties op basis van gerecycleerd materiaal op de markt te brengen:

- flessen uit 100% gerecycleerd en 100% recycleerbaar HDPE: Naast de nu al beschikbare PET-flessen uit 100% gerecycleerd en 100% recycleerbaar PET, heeft Frosch flessen uit HDPE (high density plastic) gelanceerd die aan dezelfde normen beantwoorden. Die flacons worden gebruikt voor de allesreiniger van Frosch.

- 100% recycleerbare zakjes voor afwasmiddel. Het voordeel van plastic zakjes is dat ze 70% minder plastic bevatten in vergelijking met flessen. Het nieuwste zakje voor afwasmiddel van Frosch is gemaakt van LDPE en het decoratieve omhulsel is gemakkelijk verwijderbaar, zodat de verpakking na gebruik eenvoudig te sorteren is.

 

Tot slot mogen we niet vergeten dat Frosch wil meewerken aan een algemeen gebruik van gerecycleerd plastic. Daarom doet Frosch aan open innovatie, waarbij de technologie ter beschikking staat van alle industriële producenten.

Benoît Renauld, algemeen directeur van de filialen van Werner & Mertz in Frankrijk en de Benelux, is een actief voorvechter van die aanpak. “Het recyclage-initiatief van Werner & Mertz moet bedrijven aanzetten om mee op de kar te springen. Hoe groter de vraag naar gerecycleerd plastic, hoe minder plastic er in het milieu en de oceanen terechtkomt”, zegt hij.

Sinds 1990 houdt Frosch bij elke fase in de cyclus van zijn producten rekening met het milieu en de volksgezondheid. Dat past in de cradle-to-cradle-filosofie en het ecodesign van het bedrijf, waarbij producten van bij het ontwerp tot aan het uiteindelijke gebruik de toets van de milieuvriendelijkheid moeten doorstaan. Voor de productie wordt uitsluitend gebruik gemaakt van volledig hernieuwbare grondstoffen, en de producten die Frosch verkoopt zijn in heel grote mate biologisch afbreekbaar binnen de 28 dagen. Die ecologische manier van innoveren komt ook terug in het productieproces: de fabrieken van Frosch draaien op 100% groene energie en zowel aan het begin als het einde van de productieketen wordt het water gezuiverd zodat de waterkwaliteit en de biodiversiteit gegarandeerd blijven.

 

Contacteer ons
Nina Bourgeois Voice Agency
Nina Bourgeois Voice Agency
Over Frosch

Het merk Frosch van het Duitse bedrijf Werner & Mertz GmbH, biedt een gamma van milieuvriendelijke, biologisch afbreekbare alternatieven voor huishoudelijke reiniging. De productie getuigt van een 360° ecologische aanpak en er worden enkel hernieuwbare grondstoffen gebruikt (meestal van plantaardige origine). De Frosch producten zijn zeer biologisch afbreekbaar in 28 dagen (volgens de OECD testmethode).  Bovendien zijn de verpakkingen 100% recycleerbaar en hoofdzakelijk samengesteld uit gerecycleerde materialen. De meeste Frosch producten hebben het Eco-label, dé Europese garantie voor efficiënte en milieuvriendelijke producten.

Het gamma ecologische producten van Werner & Mertz is sinds 1990 in België gekend onder het merk Froggy; in 2015 kregen de producten een nieuwe naam Frosch. Werner en Mertz GmbH is een familiebedrijf met 900 medewerkers. Met merken als Frosch en Rainette (Frankrijk) is het bedrijf de Europese marktleider in ecologische onderhouds- en reinigingsmiddelen.